Mitä on taijiquan?

Taijiquan on vanha kiinalainen taistelutaito, joka on nykyään eniten tunnettu terveyttä edistävänä liikuntamuotona. Taijiquan sopii pehmeytensä ja hitaiden liikkeidensä ansiosta kaikenikäisille ja –kuntoisille. Ensimmäisillä kursseilla harjoitellaan yleensä ennalta määrättyjä liikesarjoja.

Kehon ja mielen terveys

Taijiquanin avulla opit rentouttamaan lihasjännityksiä ja vahvistat kehosi heikkoja osia. Saavutat jäntevää voimaa ja mielen läsnäoloa, josta hyödyt myös arkitilanteissa. Taijiquanin avulla parannat mm. tasapainoasi ja keskittymiskykyäsi, jolloin voit välttyä monelta kaatumisonnettomuudelta.

Taijiquanin legenda

Legendan mukaan taijiquanin kehitti taolainen pyhimys Zhang Sanfeng 1300-luvulla nähtyään ison linnun ja käärmeen taistelevan. Vaikka lintu monesti syöksyi alas ja hyökkäsi, käärme antoi myöten ja ohjasi linnun hyökkäykset sivuun. Taolainen Zhang innostui eläinten liikkeistä. Hän yhdisti näkemäänsä yinin ja yangin periaatteet sekä kehitti taijiquanin perusharjoitukset.

Sukujuuret

Chang San Feng
Wang Tsung Yueh
Chen Wang Ting
Chen You Pen
Chen Ching Ping
Wu Yu Xiang
Li Yi Yu
Hao Wei Zheng
Li Hsiang Yuan
Chen Chang Hsiang
Yang Lu Chan
Yang Chien Hou
Yang Cheng Fu
Tung Ying Chieh
Tung Kai Ying
Tung Hu Ling
Tung Chen Wei

Yang-tyyli

Harjoittelemme klassista Yang-tyyliä, jonka kehitti Mestari Yang Chengfu 1900-luvun alussa. Hän tunnisti taijiquanin harjoittelun terveydelliset vaikutukset ja kehitti ne harjoittelumuodot ja tekniikat, joita nykyisin taijiquanin opetuksessa käytetään. Mestari Yang Chengfu (1883-1936) oli 1900-luvun suuri opettaja. Ennen hänen aikaansa opettajat opettivat vain harvoille, valituille oppilaille, useimmiten vain perheen jäsenille. Mestari Yang opetti lukuisille oppilaille ja teki taijiquanista tunnetun ympäri Kiinaa.

Mestari Tung Kai Ying

Yhdistyksemme edustaa Tung-suvun taijiquanperinnettä. Pääopettajamme mestari Tung Kai Ying (s. 1941) on opiskellut taijiquania lähes seitsemänkymmentä vuotta ja on opettanut ympäri maailmaa. Hän on asunut Los Angelesissa vuodesta 1971. Suomessa mestari on käynyt säännöllisesti jo vuodesta 1991 alkaen. Tung-suvun opetuksen ydin on klassisessa Yang-tyylissä, jonka kehitti nykyiseen muotoonsa kuuluisa mestari Yang Cheng Fu 1900-luvun alussa. Oman mestarimme isoisä, mestari Tung Ying Chieh oli mestari Yangin pitkäaikainen ja läheinen oppilas ja työtoveri. He levittivät yhdessä taijiquania Etelä-Kiinaan.

Mestari Tung Chen Wei

Mestari Tung Chen Wei on pääopettajamme mestari Tung Kai Yingin poika ja edustaa Tung-suvun uutta sukupolvea. Hänen opettajinaan ovat olleet sekä hänen isänsä, että isoisänsä mestari Tung Hu Ling. Mestari Chen Wei pitää kursseja ja leirejä eri puolilla Yhdysvaltoja ja Eurooppaa, muun muassa isänsä koulussa Los Angelesissa. Hän on käynyt Suomessa opettamassa keväästä 2008 alkaen.

Videot

Tung Chen Wei, Helsinki 2018
Helsinki 2019
Tung Chen Wei, Helsinki 2018
Tung Chen Wei, Helsinki 2018
Tung Kai Ying, China 1999
Tung Hu Ling, Hawaii 1980
Tung Hu Ling, Hawaii 1980
Tung Hu Ling, Thailand 1960
Tung Ying Chieh, Malaysia 1950
Tung Ying Chieh, Thailand 1945