Eläkkeensaaja 5/2023
Liikkeessä ole kuin virta, paikalla kuin vuori – harrastuksena taiji
Helsinkiläinen Päivi Suhonen, 66, aloitti taijiharrastuksen vuosi sitten. Taiji sopiikin pehmeytensä ja hitaiden liikkeidensä ansiosta kaikenikäisille ja -kuntoisille.
– Lapsena en ollut liikunnallinen. Koulussa olin liikuntatunneilla aina viimeinen, joka valittiin joukkueeseen, Päivi muistelee.
Aikuisena Päivi löysi sen itselleen mieluisan ja sopivan liikuntaharrastuksen. Hän hullaantui tanssista: jazz-tanssia, balettia, lattareita, steppiä ja jopa breakdancea. Nälkä kasvoi syödessä ja lisää tanssilajeja tuli mukaan. Parhaimmillaan tanssitunteja kertyi 14 viikossa. Intohimoinen tanssiharrastus kestikin vuosikymmenen.
– Valitettavasti selkäni ei kestänyt tanssin rasitusta. Selkäni sain alun perin rikki yrittämällä tanssiessa liikaa, yli fyysisten rajojeni. Jouduin vähentämään tanssimista ja lopulta lopettamaan sen.
Tanssin jälkeen Päivi etsi rauhallisempia lajeja ja huomasi kansalaisopistossa Qigong- ja taijikurssit. Uusi harrastus jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä Päivin selkävaivat pahenivat ja taijikin jäi vuosiksi. Viimein hän pääsi selkäleikkaukseen ja saattoi taas aloittaa liikuntaharrastukset. Lajiksi valikoitui jo kertaalleen kokeiltu taiji.
– Taijin myötä olen huomannut, että olen saanut takaisin lihasvoimaa, koordinaatiota ja tasapainoa, joita menetin pitkän liikuntatauon aikana, Päivi kertoo.
Päivi on vuoden verran osallistunut taijikurssin oppitunneille keskimäärin kerran viikossa.
– Muistini ei enää ole parhaimmillaan, joten kertasin aina kotona oppitunnilla opetetut asiat. Kurssin ja omatoimisen harjoittelun jälkeen Päivi on oppinut ensimmäisen liikesarjansa – tai niin voisi luulla.
– Ensin opeteltiin sarjan liikkeet ja niiden järjestys. Nyt ymmärrän, että sarjan opetteleminen ei vielä pääty tähän, vaan liikkeitä hiotaan ja samalla opitaan uutta liikkeistä, omasta kehosta ja ehkä vähän omasta mielentoiminnastakin. Tämä onkin elinikäinen projekti. Valmista ei ehkä tule koskaan, mutta nyt tiedän, mitä ja miten harjoitella.
Päiviä voikin luonnehtia himoharjoittelijaksi.
– Teen harjoituksia lähes päivittäin kotona, ellei satu olemaan yhteisiä harjoituksia. Kesällä on mukava harjoitella mökin terassilla tai kotikerrostalon pihalla – vaikka joskus pihalla yksin liikkeitä tehdessäni saankin pitkiä katseita. Asunnossani joudun hieman pienentämään liikkeitä, jotta mahdun harjoittelemaan, Päivi kertoo innoissaan.
Talvikautena yhteiset harjoitukset ovat pääosin sisätiloissa, mutta ulkonakin harjoittelu onnistuu.
– Harjoittelu ulkona vuoden ympäri sujuu yhtä luontevasti kuin pyöräily, jota myös harrastan. Molemmissa on kyse vain sopivasta vaatetuksesta.
Taiji on monesta mukavampaa ryhmässä kuin yksin. Päivikin käy innokkaasti yhteisissä harjoituksissa – yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.
– Sunnuntaiaamun harjoituksiin minua ei saa millään ajoissa liikkeelle. Ehkä sitten, kun olen eläkkeellä, voin herätä sunnuntaina aikaisin ja nukkua muina aamuina pitkään.
Päivi, viiden aikuisen lapsen äiti, on edelleen työelämässä.
– Alun perin valmistuin rakennusalan diplomi-insinööriksi, mutta olen tehnyt työelämässä paljon ohjelmistosuunnittelua ja ohjelmointia. Olin jo jäämässä 60-vuotiaana eläkeputkeen, kun keksin itselleni uuden ammatin. Valmistuin 63-vuotiaana matematiikan opettajaksi ja sain vakituisen viran. Nyt en malta jäädä eläkkeelle, kun uusi työ on edelleen niin mielenkiintoista.
Taijin parissa kaikki huolet, myös työhuolet, unohtuvat. Taiji vaikuttaa ulkoisesti kevyeltä ja helpolta, mutta edellyttää keskittymistä ja läsnäoloa.
– Todella hitaasti tehtynä sarja vaatii myös lihaskuntoa enemmän kuin ulospäin näyttää. Kovin hitaasti tekemiseen eivät voimani vielä riitä, Päivi toteaa.
Taijissa Päiviä kiehtoo moni asia: terveysvaikutukset, esteettisyys, pitkä historia ja lajin alkujuuret itsepuolustus- ja taistelutaidossa.
– Lisäksi olen juuri saanut maistiaisia ensimmäisistä pariharjoituksista. Ne tuovat lisää syvyyttä liikkeiden ymmärtämiseen ja lisäintoa harjoitteluun.
Katsojalle taijiharjoitukset voivat olla mystinen näky. Ryhmä tekee liikkeitä hiljaisuudessa, samassa tahdissa ilman musiikkia tai ulkoista rytmiä. Liikkeet soljuvat toinen toisensa perään. Yhden liikkeen loppu on seuraavan liikkeen alku. Paikallaan ollessa juurrutaan maahan kuin puu. Tai kuten kiinalaiset asian kiteyttävät: ”Taijia tehdessäsi olet levossa kuin vuori, liikkeessä kuin virta.”
Taijiin perusperiaatteisiin kuuluu, että mieli ohjaa, keho tekee. Liikesarjaa tehtäessä ajatukset ovat liikkeissä ja omassa kehossa. Onpa jonkinlainen flow-tilakin joskus mahdollista. Edes äänekkäät ohikulkijat eivät saa keskittymistä herpaantumaan.
– Mihinkään meditatiiviseen tilaan en vielä oikein pääse, niin paljon mielessä liikkuu keskeneräisiä ajatuksia liikkeistä, Päivi tunnustaa.
Yhdestä asiasta hän kuitenkin on varma.
– Uskon vakaasti, että taijin harrastaminen pitää minut hyvässä kunnossa pitkälle vanhuuteen.
Teksti ja kuvat Juha Viitanen
Artikkeli on julkaistu Eläkkeensaaja-lehdessä 5/2023 ja sitä käytetään tässä lehden luvalla. Tekijänoikeudet kuuluvat lehdelle.