Peruskurssit

Peruskurssit on tarkoitettu uusille vasta-alkajille sekä niille, joilla Yang-tyylin liikesarja on vielä kesken. Kursseilla keskitytään kehon ja mielen rentouttamiseen sekä hyvän ja luonnollisen asennon oppimiseen. Varusteiksi suositellaan pitkähihaista paitaa, väljiä housuja sekä ohutpohjaisia tossuja.

Useimmille peruskursseille voit tulla kokeilemaan ensimmäisen kerran maksutta. Joihinkin kursseihin on mahdollista liittyä myös kesken kauden. Ota yhteyttä kurssin opettajaan (etunimi piste sukunimi at taichichuan piste fi) ja kysy!

Kesäkurssin voi aloittaa milloin tahansa kesän aikana. Kurssilla voi käydä kerran tai kaksi viikossa.

Ulkona pidettävillä kursseilla on säävaraus.

Tiistaisin ja perjantaisin klo 17.15

Markko Jantunen 45 euroa

Nervanderin puistikko 45 / kk

25.6.-30.8. klo 17.15-18.15Ilmoittaudu

Seuramme kursseille voivat osallistua vain jäsenet, uusien peruskurssilaisten jäsenmaksu sisältyy kurssimaksuun. Jos kurssin järjestää muu taho, ei jäsenyys ole pakollinen. Kurssit voi maksaa myös Liikuntaseteleillä, Tyky-kuntoseteleillä ja Virikeseteleillä sekä Edenred-mobiilimaksulla, ePassilla ja SmartumPaylla.

Koulujen vuorot on peruttu pyhäpäivinä. Lisäksi koulujen vuoroihin voi tulla yksittäisiä peruutuksia, koska rehtoreilla on oikeus ottaa sali meiltä koulun omaan käyttöön, jos he tarvitsevat sitä.

Jatkokurssit

Jatkokurssit on tarkoitettu niille, jotka ovat jo käyneet läpi koko Yang-tyylin liikesarjan. Oppilaat aloittavat mm. nopean liikesarjan opiskelun (taiji kuai quan), pariharjoittelun (tuishou, dalu, sanbu) sekä harjoittelun aseilla (dao, jian, shuang qunzi). Harjoittelun pääpaino on kehon yhtenäisen voiman (jin) tutkimisessa sekä tekniikoiden soveltamisessa. Jatkokursseille osallistuminen edellyttää seuran täysjäsenyyttä. Kysy lisätietoja opettajaltasi.

Tarkentuvat lähempänä ajankohtia.

Leirit ja seminaarit

Leirit ja seminaarit on tarkoitettu niille, jotka ovat jo aloittaneet harjoittelun seuran kursseilla ja haluavat syventää osaamistaan. Usein vaatimuksiin kuuluu myös hitaan ja nopean liikesarjan osaaminen. Kysy lisätietoja opettajaltasi.

Evo15.-18.8.

Tuire Ruokosuo Tiedustelut

Palermo8.-10.11.

Tung Chen Wei

Arezzo11.11.

Tung Chen Wei

Citta di Castello12.-13.11.

Tung Chen Wei

Voiron15.-17.11.

Tung Chen Wei

Helsinki18.-20.11.

Tung Chen Wei Tiedustelut

Opetusohjelma

Taijiquan - Yang-tyylin liikesarja
Helsinki 2019

Yang Chengfu oli yksi viime vuosisadan arvostetuimpia taijiopettajia. Hän kehitti tyylinsä 1920- ja 30-luvulla ja opetti avoimesti ja laajasti lukuisille oppilaille. Hänen tyylinsä tunnusmerkkejä ovat hidas ja tasainen liike sekä laajat avonaiset asennot. Tämän perinteisen Yang-tyylin liikesarjan pohjalta on sittemmin kehitetty monia lyhennettyjä ja yksinkertaistettuja liikesarjoja.

Yang-tyylin liikesarja on opiskelumme keskeisin harjoitus ja sen oppiminen aloitetaan heti ensimmäisellä peruskurssilla. Koko liikesarjan oppimiseen menee yleensä noin vuosi, jos käy tunneilla kerran viikossa. Kaikki muu jatkoharjoittelu (pariharjoittelu, nopeat liikesarjat, aseet, sovellutukset jne.) rakentuu hitaan liikesarjan avulla opituille perusteille, joten sen hiominen ja syventäminen on myös jatko-opinnoissa keskeisessä asemassa.

Hu Ling Taiji Gong - Seisomisharjoitus

Mestari Tung Kaiying kehitti Hu Ling taiji gong -harjoituksen isänsä mestari Tung Hu Lingin muistoksi. Se koostuu yhdeksästä Yang-tyylin liikesarjan liikkeestä, jotka suoritetaan paikallaan seisten polvet koukussa.

Harjoitus kehittää mm. vyötärön käyttöä, kehon tasapainoa sekä pystysuoruutta. Harjoittelijan on myös jatkossa helpompi siirtyä liikesarjan opiskeluun. Taiji gong -harjoituksella harjoittelija juurtuu vahvasti ja vakaasti maahan; jalat voimistuvat, selkä ojentuu ja pysyy luontevasti suorana. Koko keho rentoutuu, verenkierto paranee, hengitys syvenee ja rintakehä avautuu. Säännöllinen harjoittelu vahvistaa koko kehoa ja sen johdosta harjoittelija voi tehdä liikkeet alempana ja hitaammin ja näin lisääntyy harjoittelun mielekkyys sekä terveysvaikutukset.

Helsinki 2013
  1. Pilvikädet
  2. Kaunis neito heittää sukkulaa
  3. Valkoinen kurki levittää siipensä
  4. Iske tiikeriä
  5. Villihevosen harjan jakaminen
  6. Pyyhkäise ja työnnä
  7. Tuplatuuli läpi korvien
  8. Vie kädet ristiin
  9. Työntö
Tuishou - Pariharjoittelu
Dalu - Pariharjoittelu kohti kulmia
Sanbu - Pariharjoittelu kolmella askeleella
Helsinki 2019
Helsinki 2018

Pariharjoittelu, tuishou on yksi taijiquanin harjoittelun tärkeimpiä osa-alueita. Pariharjoituksilla testataan sooloharjoittelussa kehitettyjä perustaitoja mm. oman kehon hallintaa, rentoutta, tasapainoa, myötenantavuutta, joustavaa koko kehon voimaa jne., syvennetään niitä ja opetellaan soveltamaan taijiquanin perustekniikoita (peng, lu, ji, an jne.) sekä perusperiaatteita (zhan, nian, lian, sui). Kontaktin pariin tulee yleensä olla pehmeä ja kevyesti ohjaava, ei koskaan töksähtävä eikä vastustava.

Pariharjoittelu aloitetaan yleensä jatkoryhmissä noin vuoden säännöllisen perusharjoittelun jälkeen. Tällä pyritään varmistamaan, että oppilaan perustaidot ovat hyvin hallussa ja harjoittelu on mielekkäämpää. Parin kanssa harjoitteleminen edellyttää oman kehon ja mielen tarkkaa hallintaa, tuntemusta ja vahvuutta. Harjoittelu aloitetaan hyvin muodollisilla hitailla, yksinkertaisilla harjoituksilla. Vähitellen siirrytään monimutkaisimpiin, nopeampiin ja voimakkaampiin harjoituksiin. Harjoittelun päämääränä on sisäistää tietyt voiman käytön perusperiaatteet, jonka jälkeen harjoittelu on myös hyvin vapaamuotoista.

Taiji Kuai Quan - Nopea liikesarja
Ying Chieh Kuai Quan - Tung-suvun nopea liikesarja
Helsinki 2018
Salla 2017

Taijiquan tunnetaan nykyisin lähes yksinomaan hitaista liikesarjoistaan. Lajin harjoitteluun on kuitenkin alunperin sisältynyt aina myös nopeita liikesarjoja ja voiman nopeaa vapauttamista.

Suurmestari Tung Ying Chieh kehitti 1940-luvulla kaksi nopeaa liikesarjaa. Ensimmäistä kutsutaan nimellä nopea taijiliikesarja (taiji kuai quan) ja se pohjautuu Yang-tyylin liikkeisiin. Toinen on hänen mukaansa nimetty Tung-suvun nopea liikesarja (Ying Chieh kuai quan). Nopeat liikesarjat on tarkoitettu edistyneille harjoittelijoille ja niissä harjoitellaan edelleen taijiquanin perusperiaatteita: rentoutta, vyötärön käyttöä, vahvaa asentoa, mielen keskittymistä jne. Nopea harjoittelu opettaa voiman vapauttamista (fa jin) rennolla tavalla ja kehittää kestävyyttä ja notkeutta. Muutamat liikkeet suoritetaan hyppäämällä ja jalalla lattiaan voimakkaasti potkaisemalla. Liikkeet ovat pienempiä ja enemmän kehon käyttöä korostavia.

Mestari Tung Kai Ying kehitti 1990-luvulla isoisänsä nopeasta liikesarjasta (Ying Chieh kuai quan) version, jossa kaikki liikkeet tehdään tasaisella vauhdilla, ilman kiihdytyksiä, potkuja ja hyppyjä. Tämän liikesarjan nimi on Tung jia taijiquan, suomeksi Tung-suvun liikesarja. Sitä harjoitellaan samalla tavoin kuin Yang-tyylin liikesarjaa, muun muassa liikkeet tehdään isompina kuin nopeissa sarjoissa. Tung-suvun liikesarja sopii myös vasta-alkajille, mutta sitä opetetaan yleensä vasta Yang-tyylin liikesarjan jälkeen.

Duilian - Pariliikesarjat
Kuai Quan Duilian - Tung-suvun pariliikesarja
Tung Chen Wei, Helsinki 2018
Tung Chen Wei, Helsinki 2018

Duilian-pariliikesarjat ovat harjoituksia, joissa on liitettyinä yhteen useita hyökkääviä ja puolustavia tekniikoita. Tung-suku opettaa kahta kehittämäänsä duilian-liikesarjaa, jotka ovat kehitetty edistyneille harjoittelijoille välivaiheeksi tuishou-harjoittelusta vapaaseen otteluharjoitteluun.

Ensimmäisen duilian-liikesarjan on kehittänyt mestari Tung Hu Ling ja se pohjautuu Yang-tyylin liikesarjan liikkeisiin. Tämä pariliikesarja duilian sisältää yhteensä neljäkymmentä liikettä. Harjoittelija suorittaa parin kanssa ensin ensimmäiset kaksikymmentä liikettä ja sitten suuntaa vaihdettuaan näiden kaksikymmentä vastaliikettä. Näin harjoitusta voi jatkaa katkeamattomana ketjuna. Toisessa duilian-liikesarjassa harjoitellaan Tung-suvun nopean liikesarjan tekniikoita. Sen on kehittänyt mestari Tung Kaiying. Tämä Tung-suvun pariliikesarja kuai quan duilian käsittää yhteensä noin kaksikymmentä liikettä.

Harjoittelussa tulee ylläpitää yhä taijiquanin perusperiaatteet; rentous, myötenantaminen, "kuunteleminen", kehon yhtenäinen käyttö jne. Kuten kaikki taijiquanin harjoitukset duilian aloitetaan aluksi hitaasti ja pehmeästi, mutta myöhemmin on tarkoitus edetä kohti nopeampaa ja voimakkaampaa harjoittelua. Kaikkia harjoittelussa opittuja tekniikoita voi yhdistää vapaamuotoisesti tuishoussa. Tämä yhä kehittää harjoitusparin seuraamista ja kuuntelemista sekä kykyä reagoida pehmeästi ja joustavasti muuttuviin tilanteisiin.

Taiji Dao - Lyhyt sapelisarja
Tung Chen Wei, Helsinki 2018
Helsinki 2019

Perinteiseen taijiquanin opiskeluun sisältyy harjoittelua perinteisillä kiinalaisilla aseilla. Yleisimmät taijiquanissa käytetyt aseet ovat sapeli, miekka ja seiväs.

Taijiquanin aseharjoittelussa on kyse aina samoista mielen ja kehon periaatteista kuin muissakin harjoituksissa. Mielen osuus ja kehon perusmekaniikka voiman (jin) ja liikkeen luomiseksi on sama oli kyseessä mikä tahansa ase harjoitusvälineenä. Aseiden käsittelyä aloitetaan harjoittelemaan yleensä noin kahden vuoden säännöllisen harjoittelun jälkeen.

Mestari Tung opettaa yleensä ensimmäisenä aseharjoituksena lyhyen sapeliliikesarjan (taiji dao). Tämä liikesarja on myös peräisin Yang-suvulta, ja se sisältää noin 30 liikettä. Liikesarjaa on hyvä harjoitella sekä hitaasti että nopeasti. Nopeasti tehtynä siihen kuluu aikaa vain pari minuuttia.

Taiji Chang Dao - Pitkä sapelisarja

Tung-suku opettaa myös toista sapeliliikesarjaa, kehittämäänsä pitkää sapeliliikesarjaa (taiji chang dao). Se sisältää hiukan enemmän liikkeitä kuin lyhyt sapeliliikesarja ja sen harjoitteleminen aloitetaan vasta kun lyhyt sapeliliikesarja on hyvin sisäistetty. Pitkä sapeliliikesarja sisältää mm. akrobaattisia hyppyjä, loikkia sekä korkeita potkuja.

Shuang Gunzi - Kepit

Tung-suku on kehittänyt harjoituksen kahdella kepillä. Keppiliikesarja (shuang gunzi) on käytännössä sama kuin pitkä sapeliliikesarja muutamin muutoksin. Molemmissa käsissä on vajaan metrin mittainen keppi. Harjoittelu kahden kepin kanssa vaatii hyvää koordinaatiota ja tarkkaa kehon hallintaa.

Taiji Jian - Miekkaliikesarja

Mestari Tung opettaa Yang-tyylin miekkaliikesarjaa (taiji jian). Se sisältää 52 liikettä. Liikesarjaa harjoitellaan hitaasti ja kevyesti. Miekka on perinteinen kiinalainen kaksiteräinen ase, jonka hienovaraisen käsittelyn oppiminen vaatii paljon aikaa ja energiaa.

Kaihe Taijiquan - Wu-tyylin liikesarja

Mestari Tung opettaa edistyneille oppilailleen liikesarjaa, joka tunnetaan nimellä kaihe, avaa ja sulje taijiquan. Se on Wu(Hao)-tyylin liikesarja, jonka mestari Tungin isoisä oppi 1920-luvulla arvostetulta opettajalta Li Xiangyuanilta (1888-1961). Tätä tyyliä kutsutaan joskus myös Hao-tyyliksi, sillä Lin opettaja oli kuuluisa Hao Weizhen (1849-1920). Yhdysvalloissa tätä liikesarjaa kutsutaan myös nimellä hard style, kova tyyli.